May 17, 2018  Olli Einistö

Terveysliikunta – mitä se on?

Liikunnan on osoitettu olevan hyvä yleislääke usean sairauden ja toimintakykyongelman kohdalla. Mikä on oikea annostelu liikunnalle ja mitkä ovat oikeat liikkumismuodot?

Nuorena harrastettu monipuolinen säännöllinen liikunta luo pohjan ja ”varaston” fyysisen kunnon osa-alueille.


Kuinka paljon ja miten tulisi liikkua?

Fyysinen kunto jaetaan useampaan osa-alueeseen. Usein käytetty jako on sydän- ja verenkiertoelimistön (aerobinen) kunto, lihaskunto ja liikehallinta.

KäypäHoito-suosituksissa 18-64 -vuotiaille suositellaan aerobista liikuntaa (esim kävelyä, hiihtoa, uintia) 2,5 tuntia viikossa sekä lisäksi kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa parantavia lajeja. Yli 64-vuotiaiden suosituksissa on myös 2,5 tuntia aerobista liikuntaa ja lisäksi mielellään 3 kertaa viikossa lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta parantavia lajeja.

Kuntosali on lihasvoiman hankkimiseen paras paikka. Terveysliikunnassa lihasvoiman parantamisella tarkoitetaan hermo-lihasjärjestelmän kehittämistä ja ylläpitämistä. Tasapainoa ja notkeutta parantavia lajeja ovat esim jumpat, Asahi, pallopelit jne. Hyötyliikunta voi täyttää aerobisen harjoittelun vaatimukset, mutta harvoin lihaskunnon tai liikehallinnan.

Nämä suositukset sopivat lähes kaikille. Sairauksien yhteydessä on keskusteltava oman lääkärin kanssa aloituksesta ja annostelusta. Hän ohjaa tarvittaessa fysioterapeutin vastaanotolle tarkentamaan liikunnan muotoa ja annostelua.

Terveysliikuntaa on Nurmijärvellä mm KKI-liikuntatunnit, Voimaa Vanhuuteen ryhmät sekä yksityisten ja yhteisöjen järjestämät liikuntatunnit sekä kuntosalit. Aerobisen kunnon nostamiseen riittää sopiva vaatetus kävelyä varten.

Liikunnan pitää olla säännöllistä ja jatkuvaa jotta liikunnan hyödyt tulevat esiin. Mielihyvän saaminen liikunnasta on tärkeätä jatkuvuuden kannalta.

Olli Einistö

ft, OMT, Klaukkalan fysioterapia Oy