Tuntikuvaukset
PhysioPilates
PhysioPilateksessa perinteiseen Pilates harjoitteluun on yhdistetty fysioterapeuttinen osaaminen ja ohjaajana toimii PhysioPilates -koulutuksen saanut fysioterapeutti. PhysioPilates -ohjaaja antaa yksilöllistä ohjausta huomioiden asiakkaan tuki- ja liikuntaelinvaivat, se sopiikin erittäin hyvin rankaongelmaisille.
Physiopilateksen tavoitteena on kehittää voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta perustuen kehon keskustan hallintaan ja syvien lihasten vahvistamiseen.
PhysioPilates on pienryhmäharjoittelua (max 10 henkeä) ja se sopii kaikenikäisille, tasoisille ja kuntoisille ihmisille.
TÄRKEÄÄ: Aloittaaksesi Physiopilateksen tulee käydä aina pilateksen peruskurssi.
Pilates peruskurssi
Pilateksen perusteet, joka tulee käydä aina ennen Pilateksiin osallistumista. Ryhmästä voi jatkaa pilateksen muille tunneille. Ryhmään voi osallistua myös etäyhteydellä.
Seuraava peruskurssi on alkuvuodesta heti koronarajoitusten loputtua. 6x 60min. to 19.30-20.30. Hinta 120e. Ilmoittautuminen info@klafy.fi tai 050-4090881
Ohjaajat: Katri Karttunen ja Mervi Valimaa
Pilates
Pilates on saksalaisen Joseph Pilateksen (s. 1883) 1900-luvun alussa kehittämä kehonhallintamenetelmä.
Pilateksen tavoitteet
Pilatesharjoittelun tavoitteina on tuoda kehoon notkeutta, liikkuvuutta ja voimaa, sekä löytää selkärangan ja koko kehon oikea – neutraali asento. Neutraalin asennon havaitseminen, tiedostaminen ja linjaus, kehon tukivoimapisteiden hyödyntäminen ja lantion hallinta tulevat pikkuhiljaa osaksi jokapäiväistä elämää. Asento löytyy vakauttamalla lantiota ja oppimalla hallitsemaan lapojen, jalkojen ja pään asentoa kehon tukivoimapisteitä ja toisaalta rentoutta hyödyntämällä.
Pilateksen kuusi keskeistä periaatetta
1. Hallinta
Tavoitteena on luoda vahva, vakaa ja hyvin toimiva keho. Kehon hallintaa on hyvä tasapainon hallinta, eri kehonosien hallinta suhteessa toisen kehonosan liikkeeseen, liikkeen nopeuden ja suunnan hallinta, sekä ulkoisten tekijöiden aiheuttamien muutosten hallinta
2. Keskittyminen
Pilatesharjoitusten tarkoituksena on oppia suorittamaan liikkeet mahdollisimman puhtaasti. Jotta liikkeiden puhtaus toteutuu, on keskityttävä kuuntelemaan omaa kehoaan ja tuntemuksiaan. Keskittymisen myötä oma kehollisuuden tunteminen helpottuu ja liikkeiden suorittaminen muuttuu tarkemmaksi.
3. Keskustan käyttö
Pilatesmenetelmässä keskivartalon lihakset aktivoidaan aina ennen liikkeen suoritusta. Aktivoinnissa käytetään syvien ja pinnallisten vatsalihasten lisäksi palleaa, joka tulee tehokkaasti käyttöön lateraalihengityksen myötä. Pallea on katto, lantionpohja lattia, vinot ja suorat vatsalihakset ovat ulkoseinä ja syvät poikittaiset vatsalihakset ovat sisäseinät. Talolla on vahvat peruspilarit (syvät lihakset), jotka kannattelevat raskaampaa kalustoa; niveliä, nikamien asentoa, ulkoisia lihasryhmiä ja niihin kohdistuvaa, ulkoapäin tulevaa voimaa, vauhtia ja painetta.
4. Hengitys
Pilatesmenetelmässä hengitetään ns. lateraalihengitystä, joka tukee liikettä ja tekee liikkestä virtaavan. Sisäänhengityksen myötä laajeneville keuhkoille annetaan tilaa levittämällä rintakehää sivuille ja keuhkojen takaosaan. Uloshengityksen aikana aktivoidaan/stabiloidaan koko kehon keskusta.
5. Tarkkuus
Tarkkuus toteutuu puhtaissa asennoissa, liikkeen ajoituksessa, rytmissä ja tekniikassa. Jokaiseen liikkeeseen ja liikesarjaan valmistaudeutaan huolellisesti keskittyen, joka varmistaa mahdollisimman tarkan liikesuorituksen. Tarkkuuteen päästään liikkeiden harjoittelun, toistojen ja tuttuuden kautta.
6. Virtaus
Liikkeen virtaus ja tempo muodostuu hengityksen rytmistä. Yksittäinen liike tehdään virtaavasti ilman pysähdystä. Koko tunnin virtaavuus syntyy, kun liikkeet tehdään virtaavana sarjana ilman katkoksia; edellisen liikkeen loppuasento on seuraavan alkuasento.
Ohjaaja: Katriina Skön
PhysioPilates erityisryhmille
Physiopilates- ryhmä pitkäaikaissairaille tai erityistä tukea esim. liikkumisessa tarvitseville. Ryhmään pääsemiseksi on aina yksilöfysioterapiakäynti/ käyntejä alkuun. Ryhmään valitaan sopivat henkilöt. Kysy lisää ryhmän sisällöstä ja vapaista paikoista info@klafy.fi
Physiocare
”Liikkuvuutta lempeästi liikkuen, voimaa viisaasti vahvistaen, tasapainoa turvallisesti treenaten ja koordinaatiota kehoa kuunnellen”
Pienryhmässä ( max 10 hlöä) ,fysioterapeutin ohjauksessa tapahtuvaa kehonhuoltoa aktiivisilla, mutta rauhallisilla harjoitteilla. Pääpaino kehon asentojen ja liikkeiden hallinnassa. Tavoitteena kudoksen kuormittaminen turvallisesti, hallituilla liikeradoilla ja liikelaajuuksilla ilman virheellisesti kuormittavia voimia.
Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 19.30-20.30, ryhmää ohjaa Katriina Skön.
Ikiliikkujat
Ikiliikkujat ryhmä on suunnattu itsenäisesti tai apuvälineen turvin liikkuvalle seniorille. Pääpaino on tasapaino-ja lihasvoimaharjoitteissa sekä kävelytekniikan ja sen eri osavaiheiden vahvistamisessa.
Ryhmän tavoitteet:
- Ylläpitää hyvä pystyasento
- estää kävelyn heikentyminen
- alaraajojen lihasvoimien lisääntyminen
- tasapainon paraneminen
- kannustaa onnistumisiin
- vahvistaa keskittymiskykyä sekä muistitoimintoja
- sosiaalinen vuorovaikutus ja ryhmän tuki
Ryhmä kokoontuu 15 kertaa ja se sisältää kaksi yksilöfysioterapiakäyntiä. Yksilökäynti, joka sisältää alkukartoituksen ja yksi käynti ryhmän loputtua, jolloin tehdään loppuarviointi. Ryhmä on perinteisesti säiden salliessa harjoitellut välillä ulkona metsässä sekä urheilukentällä että käyneet sauvakävelemässä.
Ryhmä alkaa syksyllä 2021 vko 33-34 : ma klo.12-13 ja 13.30-14.30 15x, hinta 340e sisältäen kaksi yksilöaikaa.
Tiedustelut: mari.teerikoski(at)klafy.fi tai hannele.paajanti(at)klafy.fi tai 050-4090881
Harjoitteluterapiaryhmä
Harjoitteluterapiaryhmä on fysioterapeutti Pia Tonterin ja Hnnele Paajannin ohjaama ryhmä pääasiassa työikäisille aikuisille, joilla on tuki- ja liikuntaelinongelmia tai muuten isompi kynnys lähteä liikkumaan kuntosaleille tai muiden tahojen liikuntaryhmiin.
Ryhmässä on yhteinen alkulämmittely ja loppuvenyttely/rentoutus. Harjoitteluosio koostuu jokaiselle tehdyistä yksilöllisistä harjoitteista. Ryhmässä on noin 8 henkilöä ja ryhmään osallistuville tehdään yksilöllinen harjoitusohjelma sekä määritetään tavoitteet.
Tähän ryhmään pääsemiseksi täytyy varata yksi yksilöllinen fysioterapiakerta.
Ryhmä toimii maanantaisin klo 18-19 ja keskiviikkoisin 10-11.
Keväälle 2022 on vapaita paikkoja! Ryhmä aloittaa heti koronarajoitusten loputtua.
Ohjaajat: pariton viikko Hannele Paajanti ja parillinen Pia Tonteri
Spiraalistabilaatio (SPS)
Spiral Stabilization (Spiraalistabilaatio) on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen tsekkiläisen lääkärin Richard Smišekin yli 30 vuotisen työn tuloksena kehittämä kehonhallinta-ja terapiamenetelmä.
Alkujaan Spiraalistabilaatio kehitettiin hoitomuodoksi skolioosille ja välilevynpullistumille, mutta sitä käytetään laajalti myös muiden kiputilojen kuntoutuksessa, kehon lihastasapainon parantamisessa ja oheisharjoitteluna urheilulle. Harjoittelu on turvallista ja tehokasta myös raskaana oleville ja synnyttäneille.
Käyttökohteet
- ennaltaehkäisemään lihasepätasapainoa ja kipuja
- akuutit ja krooniset selkäkivut,niska-hartiavaivat
- olkapää-, lonkka-, polvi- ja nilkkakivut, tekonivelleikkauksia ennen ja jälkeen
- raskauden aikaiseen harjoitteluun, synnyttäneille (vatsalihasten erkauman ja lantionpohjan kuntouttamiseen, ryhdin sekä lihastasapainon palauttamiseen)
- kehonhallinnan ja tasapainon parantamiseen kävelyn tekniikan ja koordinaation parantamiseen
Ohjaaja Hannele Paajanti. Ilmoittautumiset ja lisätietoa p.050-5849799 hannele.paajanti(at)kolumbus.fi
Voit varata pienryhmäohjauksen myös yrityksellesi, virkistyspäivälle, taukojumpaksi, kotiin tai yhdistykselle tai minne vain!!
Aikuisneurologinen ryhmäterapia
Ryhmä sopii neurologista sairautta sairastaville tai liikuntarajoitteiselle esim. selkäydinvamma, reuma, kuluma, pitkäaikaissairaus tai kipuasiakkaalle. Asiakkaille joilla on haasteita arjesta selviytymisessä, toimintakyky on alentunut tai liikkuminen vaikeutunut. Tukee hyvin yksilöfysioterapiaa tai jatkokuntoutuksena aktiivisen fysioterapiajakson jälkeen. Sopii myös asiakkaalle joka ei täytä yksilöfysioterapian kriteerejä mutta hyötyy kuntoutuksesta. Psykomotoriset tai neuropsykologiset haasteet estävät harjoittelun itsenäisesti.
Ryhmän tavoitteena:
- vahvistaa kuntoutujien vuorovaikutusta sekä aktiivista osallistumista
- tarjota vertaistukea
- tarjota turvallinen ympäristö arkielämän taitojen harjoittamiseen
- yksilölliset tavoitteet
Ryhmän toteutus:
Ryhmä toteutuu 4-5 hengen ryhmässä. Toiminnasta pyritään tekemään jokaiselle riittävän haasteellista, jotta se tukee omatoimisuutta ja osallistumista. Ryhmässä huomioidaan jokaisen omat tarpeet ja rajoitteet. Ennen ja jälkeen ryhmän on yksilökäynti, missä luodaan tavoitteet ryhmäterapiaan. Ryhmäterapian terapiakerta on jäsennelty. ja siihen sisältyy aloitus-, toiminta- ja päätösvaihe.
Ryhmä alkaa perjantaina 4.3.22 ja loppuu 10.6.2022. Ryhmä kokoontuu 17 kertaa perjantaisin klo.10-11.00. Ryhmään voi tulla kesken kauden, jos on tilaa. Käyntimäärä olisi hyvä olla 10-20 kertaa.
Ryhmään voi tulla ja hakea kelalta maksusitoumusta. Lisäksi ryhmään voi tulla muiden tahojen maksusitoumuksilla kuten keusote tai vakuutusyhtiö. Ryhmään voi tulla myös itsemaksavana.
Ryhmää ohjaavat pitkän neurologisen fysioterapian kokemuksen omaavat Hannele Paajanti ja Anna-Kaisa Eronen.
Lisätietoja voi kysyä hannele.paajanti@klafy.fi tai 050-5849799 tai anna-kaisa.eronen@klafy.fi p.050-4090881
Voimavaroja arkeen
Voimavaroja-ryhmä on pienryhmä, joka on suunniteltu puolisonsa omaishoitajille. Ryhmässä käsitellään psykofyysisen fysioterapian keinoin erilaisia teemoja kuten hengitys, kipu, rentoutus, stressi ja omat voimavarat.
Ryhmän tavoitteena on:
- tarjota ryhmään osallistuville kokemuksia erilaisista kehontietoisuusharjoitteista sekä siitä miten omia kehon tuntemuksiaan voi tarkastella hyväksyvällä ja lempeällä asenteella.
- Havainnoida asentotuntoa ja alustasuhdetta sekä harjaannuttaa rauhoittumis- ja rentoutumiskykyä.
- tunnistaa omia voimiaan sekä rajallisuuttaan ja miltä eri tavoilla liikkuminen tuntuu kehossa.
Harjoitteilla pyritään hahmottamaan jännittyneisyyden ja rentouden eroa sekä hengityksen seuraamisen opettelua.
Lisätiedot: mari.teerikoski@klafy.fi tai 050-4090881